søndag 6. november 2011

Sværmere - Knut Hamsun

SVÆRMERE (1904)



1.Gi et handlingsreferat av Sværmere som viser oppbygginga av romanen.



Romanen er bygget opp i kronologisk rekkefølge. Den inneholder en hel rekke intriger.



Alle venter spent på den nye presten som skal komme til Rosengård i Nordland. Presten skal, ifølge ryktene, være en rik man som ikke teller hver skilling han gir fra seg. Dette gir de fattige håp og høye forventninger. Til mottagelsen av presten kommer Ove Rolandsen, stedets telegrafist, meget beruset av brennevin. Han viser presten og prestefruen veien til prestegården, der hans forlovede, Marie van Loos, er husjomfru. Forholdet mellom Rolandsen og jomfru van Loos er alt annet enn harmonisk, ettersom forlovelsen kun var en trassig reaksjon fra Rolandsens side, da den hovmodige Elise Mack, datter av bygdas store mann, avviste hans frieri.



Bygdas velgjører og store mann er handelsmannen Mack. Han bor sammen med sin sønn Fredrik og sin vakre datter Elise. Mack eier flere fiskebåter, i tillegg til fiskelimsfabrikken i bygda, som er hans gullgruve. Men Rolandsen har i all hemmelighet funnet opp et fiskelim som er både bedre og billigere å produsere enn Macks. Rolandsen vil derfor selge sin oppfinnelse for selv å starte fabrikk, men han mangler startkapital. Planen er å be presten om et lite lån. Prestens formue er imidlertid bare et rykte prestefruen har satt ut, så lån fra den kanten kan Rolandsen se lenge etter.



Et innbrudd hos Mack skaker opp den vesle bygda. For å vise sin generøsitet og rikdom utlover Mack en belønning på det dobbelte av det som gikk tapt; belønningen skal også tilfalle tyven hvis han melder seg. Fredrik har lagt sin elsk på klokkerdatteren Olga, og det ryktes at Elise skal gifte seg med kaptein Henriksen på kystbåten. Presten, en streng mann, er meget misfornøyd med sin medhjelper Levion, og erstatter ham med fiskeren Enok etter at kirken tilfeldigvis blir satt fyr på. Levion får skylden, mens det egentlig var Enok som gjorde det.



Roaldsen er fortvilet over at presten slettes ikke er rik, og i desperasjon går han til Mack og tilstår tyveriet han ikke har begått. Han mister sin stilling og anseelse i bygda, men får pengene han trenger til å søke patent på fiskelimet sitt. Jomfru van Loos reiser fra stedet. Kort tid etter blir det avslørt at Enok er den egentlige tyven. Avsløringen kommer svært upassende på Rolandsen, og han gjemmer seg bort i et fiskevær. Etter en tid blir han funnet og bragt tilbake til land. Samtidig er det kommet et telegram som forteller at Rolandsen er blitt rik på sitt fiskelimpatent. Mack vil ha Rolandsen arrestert, men Elise setter motviljen til. Rolandsen tilbyr Mack partnerskap, og Mack takker ja. I et stort selskap på Rosengård bryter Elise forlovelsen med kaptein Henriksen. Hun forlater selskapet sammen med Rolandsen etter at han erklærer sin kjærlighet til henne gjennom et dikt fylt av romantikk og metaforer, et dikt om stjernene.

1. Presenter hovudpersonane i Sværmere:

· Ove Rolandsen

§ Er en romantikker lik noen annen. Han vinner damenes hjerte med både poesi og sang og han er en ordentlig luring. Han er en telegrafist og oppfinner og arbeider iherdig med å forbedre bygdas limfabrikk ved å selge sin idé. Han drikker mer enn han burde. Han er 34 år, og forlovet med Jomfru van Loos. Han spiller gitar og synger bygdas viser med dyp røst. Han er høy og sterk, en kjekk ung kar. Han har funnet opp et fiskelim som er bedre og billigere å produsere enn det Mack lager. Han har ikke startkapital til å lage bedrift ut av dette, så han tilstår innbruddet hos Mack, selv om det ikke var han, for å få pengebelønningen til startkapital. Starter fabrikk med Mack sine penger og blir etter hvert partner med Mack og blir sammen med Elise.





· Handelsmannen Mack

§ Er den øverste mannen i den lille bygda. Han er rik og har mye innflytelse. Han er far til den vakre Elise Mack og det er han som driver limfabrikken. Han er en ordentlig gris og han tar for seg av alle de unge jentene bare fordi han har makt.



· Elise Mack

§ Hun var stor og vakker, brun i huden og med røde lepper. Hun var 23 år gammel og datteren til handelsmannen Mack. Hun liker Ove Rolandsen mer og mer, men tørr ikke trosse sin far til å begynne med og deres kjærlighet blir distansert og mystisk.

Hun er søster til Fredrik Mack. Hun avviser først Rolandsen, fordi hun ikke ønsker noe forhold til han. Derimot ønsker hun å gifte seg med Kaptein Henriksen på kystbåten. Men dette går snart over og hun ender til slutt opp med å bryte denne forlovelsen og drar fra ett stort selskap hånd i hånd med Roaldsen.

· Presten

§ Er en reflektert mann med tillit til sine hjelpere. Han klarer derimot ikke å gjennomskue Enok, som viser seg å være den som prøver å tenne på kirken. Han skal visstnok være en rik mann, men da han annkommer bygda sammen med sin kone fremstår de ikke som veldig velstående i klærne. Presten gjør ikke veldig mye ut av seg.

· Prestefrua

§ Er betatt av Ove Rolandsen, men sier ingenting til sin mann. Hun er en relativt sjenert dame, men fremstår som en respektert kvinne og som relativt normal. Hun har blekt ansikt, ingen barn og hun går i tjukke gamle klær som hun har sydd selv.



· Enok

§ Er på mange måter en boms. Han har slitne klær og ser ikke bra ut. Han er slu og blir ansatt som hjelperen til presten etter å ha manipulert han og stjålet fra Handelsmannen Mack, noe presten ikke er klar over. Enok jobber egentlig som fisker men griper sjansen da presten tilbyr han jobb.



• Marie van Loos:

Marie van Loos er husjomfruen i prestegården. Hun er av hollandsk opprinnelse, og snakker bergensk. Hun er forlovet med Rolandsen, men har mistanke om at han har andre damer på si, etter å ha spionert på han sammen med blant annet klokkerdottera Olga. Av ukjente grunner forlater hun bygda mot slutten av fortellingen.

• Klokkerdottera Olga:
Hun er datter av klokkemannen. Fredrik Mack, sønn av handelsmannen Mack, ønsker å forlove seg med Olga. Roaldsen er og i en periode forelsket i Olga, men det utvikler seg ikke noe kjærlighetsforhold mellom dem.



• Kva er det mest sentrale i romanen?

Det mest sentrale i romanen er følgende temaer: Kjærlighet, og sjalusi, fattigdom og rikdom. Roman preges også sterkt av alle intrigene og konfliktene som oppstår grunnet nettopp temaene over.


Kilder
http://cgjblogg.blogspot.com/2010/10/svrmere.html
http://camillastordal.blogspot.com/2009/06/knut-hamsun-svrmere.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar