søndag 30. oktober 2011

Naturalisme i film og litteratur

I denne teksten skal jeg sammenlikne de naturalistiske aspektene ved novellen "Karens Jul", skrevet av Amalie Skram og filmen "Engelen".


Jeg synes filmen og novellen har mange likheter som binder dem sammen. Til felles med filmen er novellen en historie om en kvinne som ikke klarer å ta vare på barnet sitt. Hun mangler ressurser for å ta vare på barnet og samfunnet gjør det vanskelig for henne ved at hun ikke mottar tilstrekkelig med hjelp fra for eksempel politiet. I motsetning til novellen ser vi i filmen at kvinnen må gi fra seg barnet til barnevernet, noe som gjør livet hennes vanskeligere å leve, men livet til barnet enklere.



I både "Karens Jul" og "Engelen" er det lagt vekt på skyggesider ved samfunnet. I novellen er det fattigdommen til kvinnen i fokus noe som på denne tiden, og selvfølgelig også i dag, er en skyggeside i samfunnet. I filmen derimot er handlingen mer typisk nåtiden, hvor det blir lagt mer vekt på rusmisbruk, men også her hvordan kvinne sliter med å ta vare på sitt barn og seg selv. Til felles har filmen og novellen fokus på sider ved samfunnet som ofte kan være vanskelig å snakke om, det er for mange vonde og vanskelige sider ved livet og de er veldig typiske for naturalismen.



Som vi også vet er naturalismens syn på skjebnen bygget på arv og miljø. Kvinnen i novellen lever i et vanskelig miljø, uten nok mat og drikke og heller ikke nok husly til at hun kan overleve. Dette er et eksempel på hvordan skjebnen er bestemt av arv og miljø. I filmen lever kvinnen i et dårlig miljø. Barnet vil ikke ha det noe bra hos henne og dette påvirker skjebnene til dem begge.



TRAILER TIL FILMEN: "ENGELEN"


1 kommentar:

  1. Hmm... Denne teksten har egen mappe på ITSL, der du allerede har levert. Men du ville kanskje ha den på bloggen også?

    SvarSlett